Klaar om het onderscheid te maken tussen wat waar is en wat niet in de tumultueuze wereld van de 5G-technologie? Met zoveel geruchten die de ronde doen, is het gemakkelijk om te verdwalen in een doolhof van mythen en verkeerde informatie. Laat ons u wegwijs maken in 7 veel voorkomende mythes over 5G.
Mythe #1: 5G is slecht voor je gezondheid
Laat ons raden, je hebt deze mythe ergens op het internet gelezen? Er zijn zorgen geuit over de veiligheid van 5G-technologie voor de gezondheid, met name wat de blootstelling aan elektromagnetische golven betreft. Voor 5G gelden echter dezelfde blootstellingslimieten als voor andere draadloze communicatietechnologieën (4G, 3G, Wi-Fi...). Deze limieten zijn vastgesteld door organisaties als de Wereldgezondheidsorganisatie.
Er zijn veel studies verricht naar de gezondheidseffecten van deze technologieën. Tot op heden is er geen sluitend bewijs dat 5G gevaarlijker is voor de gezondheid dan andere draadloze technologieën.
Mythe #2: 5G is trager dan 4G
Er zit wel enige waarheid achter deze mythe. 5G kan in sommige situaties trager zijn dan 4G. 5G wordt nog steeds uitgerold. Zodra de technologie breder wordt ingevoerd en de netwerken dichter zijn, zal de snelheid van 5G die van 4G ruimschoots overtreffen.
Mythe #3: 5G is (te) duur
Het klopt dat de eerste 5G-forfaits duurder waren dan die van 4G. De prijzen zijn sindsdien echter aanzienlijk gedaald en zijn nu vergelijkbaar met de 4G-forfaits. Als u zich zorgen maakt over de kosten, aarzel dan niet ons te raadplegen. Als Proximus-partner vinden onze adviseurs het beste aanbod voor uw bedrijf.
Mythe #4: 5G is niet veilig
Net als elke technologie heeft 5G een aantal veiligheidsrisico's. De operatoren werken echter hard om ervoor te zorgen dat de 5G-netwerken zo veilig mogelijk zijn. Net als bankgegevens zijn telecomgegevens volledig beschermd (mede dankzij GDPR).
Sterker nog: 5G heeft nieuwe beveiligingsfuncties en end-to-end encryptie om het netwerk en uw gegevens beter te beschermen.
Mythe #5: 5G vervangt Wi-Fi
Hoewel 5G hogere datasnelheden biedt dan Wi-Fi, zal deze technologie Wi-Fi niet volledig vervangen. De twee technologieën vullen elkaar aan en kunnen naast elkaar bestaan om aan verschillende connectiviteitsbehoeften te voldoen. 5G zal meer worden gebruikt voor mobiele toepassingen, terwijl Wi-Fi meer geschikt is voor thuis- en bedrijfsnetwerken.
Mythe #6: 5G is alleen voor high-end smartphones
De eerste smartphones met 5G waren high-end modellen. Steeds meer mainstream smartphones zijn nu geschikt voor 5G. Bovendien is 5G niet beperkt tot smartphones. Ook andere apparaten kunnen ermee verbinden, zoals laptops, tablets en geconnecteerde objecten.
Mythe #7: 5G maakt bestaande netwerken overbodig
5G is een geavanceerde technologie, maar zal bestaande netwerken zoals 4G, 3G of 2G niet overbodig maken. Deze netwerken hebben nog steeds een plaats in de wereld van de connectiviteit, vooral op het platteland waar de 5G-dekking beperkt kan zijn. Evenmin zal 5G bekabelde netwerken zoals glasvezel vervangen, die de voorkeur blijven genieten voor vaste breedbandinternetverbindingen.