BYOD of CYOD: één letter maakt een wereld van verschil

29 August 2023 Solutions 4 min
BYOD of CYOD: één letter maakt een wereld van verschil
Photo by Victoriano Izquierdo on Unsplash

De termen ‘BYOD’ en ‘CYOD’ komen steeds vaker terug. Voor een IT-, HR- of telecommanager is het cruciaal om deze concepten en hun mogelijke impact op een zakelijke omgeving te begrijpen. In dit artikel gaan we dieper in op BYOD (Bring Your Own Device) en CYOD (Choose Your Own Device) om je te helpen weloverwogen beslissingen te nemen.

BYOD en CYOD: say what?

BYOD (Bring Your Own Device) staat werknemers toe hun persoonlijke apparaten te gebruiken voor werkgerelateerde taken. CYOD (Choose Your Own Device) biedt daarentegen een selectie van vooraf goedgekeurde devices waaruit werknemers kunnen kiezen voor hun werk. Deze benaderingen weerspiegelen de veranderende verwachtingen van werknemers op het gebied van flexibiliteit en personalisering.

BYOD: vertrouwdheid voor medewerkers

BYOD biedt bedrijven en werknemers enkele voordelen:

 • Verbeterde productiviteit: werknemers voelen zich vaak meer op hun gemak met hun eigen devices, wat hun efficiëntie en productiviteit verhoogt.
 • Lagere kosten: bedrijven besparen op de eerste aanschaf van apparaten, omdat werknemers hun eigen apparaten gebruiken. Het is echter belangrijk om te weten dat de kosten voor technische ondersteuning en beveiliging kunnen stijgen.
 • Flexibiliteit voor werknemers: werknemers waarderen de vrijheid om te werken op hun vertrouwde apparaten, wat het moreel en de werktevredenheid kan verbeteren.

Een doolhof van allerlei devices

Die grote diversiteit van devices brengt echter ook uitdagingen met zich mee. Hier moet een IT-manager rekening mee houden bij een BYOD-beleid:

 • Gegevensbeveiliging: persoonlijke apparaten zijn soms onvoldoende beveiligd, waardoor gevoelige bedrijfsgegevens in gevaar kunnen komen.
 • Diversiteitsbeheer: het beheren van een verscheidenheid aan apparaten en besturingssystemen is complex voor IT-teams, waardoor extra inspanningen nodig zijn om compatibiliteit en beveiliging te garanderen.

CYOD: de gulden middenweg tussen keuze en beveiliging

CYOD kan bedrijven op verschillende vlakken belangrijke voordelen bieden:

 • Versterkte controle: apparaten worden vooraf goedgekeurd, waardoor bedrijven veiligheid en compliance kunnen garanderen.
 • Vereenvoudigd beheer: door een beperkt aantal apparaten aan te bieden, is het configuratie- en updatebeheer heel wat efficiënter.

Een afweging van kosten en productiviteit

Hoewel CYOD over het algemeen een goede keuze is voor bedrijven die het overzicht willen behouden van alle devices, komen er ook enkele uitdagingen bij kijken:

 • Initiële kosten: de initiële aanschaf van een reeks apparaten is duurder.
 • Voorkeuren van werknemers: sommige werknemers geven de voorkeur aan hun eigen apparaten, wat kan leiden tot morele en productiviteitsproblemen.

De beste aanpak kiezen

De keuze tussen BYOD en CYOD hangt af van de behoeften en doelstellingen van je bedrijf. Hier zijn enkele punten om te overwegen:

 • Beveiliging: als beveiliging van het grootste belang is en je bedrijf gevoelige gegevens beheert, is CYOD waarschijnlijk de beste optie.
 • Flexibiliteit en productiviteit: als de focus ligt op flexibiliteit en productiviteit, is BYOD wellicht geschikter.
 • Betrouwbare partner: beveiliging en configuratie zijn een doorlopend proces, dus het is belangrijk dat je hier als bedrijf voldoende aandacht aan kunt besteden. Kun je hier wat hulp bij gebruiken? Dan is een goede partner onmisbaar.

Wil je het CYOD-beheer van je bedrijf overlaten aan een betrouwbare partner?

Van de configuratie tot de toestellen zelf, Mobitel staat voor je klaar. Samen gaan we aan de slag om duidelijke richtlijnen op te stellen. Android of iOS? Apple of Samsung? En welke andere merken? Daarna kiezen je medewerkers de devices direct in de webshop van Mobitel: snel en eenvoudig.

Conclusie: leg alle stukjes van de puzzel samen

Als IT- of telecommanager is het begrijpen van de nuances van BYOD en CYOD essentieel om doordachte beslissingen te nemen die voldoen aan de behoeften van je bedrijf. Elke aanpak heeft zijn voor- en nadelen, maar door je bedrijfsprioriteiten zorgvuldig te beoordelen, kun je de aanpak kiezen die leidt tot de hoogste productiviteit, veiligheid en medewerkerstevredenheid.


FAQ

Wat is het belangrijkste verschil tussen BYOD en CYOD?

Het belangrijkste verschil is dat BYOD werknemers in staat stelt hun eigen apparaten te gebruiken, terwijl CYOD een selectie van vooraf door het bedrijf goedgekeurde apparaten biedt.

Wat zijn de kostenvoordelen van BYOD?

BYOD kan de kosten voor het bedrijf verlagen door de aanschaf van apparaten te vermijden en een deel van de onderhoudskosten door te schuiven naar de werknemers.

Wat zijn de beveiligingsrisico's van BYOD?

Gegevensbeveiliging is een belangrijk aandachtspunt, omdat persoonlijke apparaten mogelijk niet zo goed beschermd zijn als apparaten die door het bedrijf worden geleverd.

Hoe maakt CYOD technische ondersteuning eenvoudiger?

CYOD vereenvoudigt technische ondersteuning door een beperkte selectie van apparaten aan te bieden, wat betekent dat supportteams enkel vertrouwd moeten zijn met een beperkte set van configuraties.

Hoe beslis ik welke aanpak het best is voor mijn bedrijf?

De beslissing hangt af van de prioriteiten van je bedrijf, of het nu gaat om beveiliging, productiviteit of de voorkeuren van individuele medewerkers. Een grondige evaluatie is nodig om de beste optie te kiezen.