Migratie naar de cloud: (overlevings)gids voor kmo's

18 March 2024 Tech 3 min
Migratie naar de cloud: (overlevings)gids voor kmo's
Photo by Arlington Research on Unsplash

De cloud hier, de cloud daar, de cloud overal. Je hebt misschien al wel eens lachend horen zeggen dat de cloud gewoon de computer van iemand anders is... Fout, natuurlijk. Als je dit artikel leest, denk je waarschijnlijk aan jouw migratie naar de cloud. Dit is dan ook essentieel voor jouw kmo of grote onderneming in dit digitale tijdperk. Wij kunnen je hierbij begeleiden.

Een kwestie van concurrentievermogen

Deze digitale overgang biedt niet alleen heel wat voordelen, ze is ook van cruciaal belang voor het behoud van jouw concurrentievermogen. De echte specialisten zullen je ook vertellen over de uitdagingen die daarbij komen kijken. Ze zullen je helpen om deze problemen te begrijpen, maar ze weten vooral hoe je die kan overwinnen. Zoals je verder in dit artikel kan lezen, zijn wij ervan overtuigd dat jouw migratie een succes kan worden. Challenge accepted?

De voordelen van de cloud voor jouw bedrijf begrijpen

Laten we een open deur intrappen: de voordelen van de cloud zijn lagere operationele kosten, schaalbare IT-resources, makkelijke toegang tot gegevens en toepassingen (altijd en overal)... om nog maar te zwijgen over de verbeterde beveiliging van jouw gegevens. En geloof ons, deze eerste voordelen kunnen de manier waarop jouw bedrijf werkt en evolueert op de markt ra-di-caal veranderen. We geven je enkele concrete voorbeelden. 

De behoeften beoordelen en de migratie voorbereiden

First things first, want voordat je naar de cloud migreert, moet je de behoeften van jouw bedrijf grondig evalueren. Een goede partner zal je begeleiden om de specifieke gegevens-, toepassings- en beveiligingsvereisten te begrijpen. Je krijgt praktisch advies om zo de toepassingen te identificeren en om maatregelen te treffen voor het beheer van jouw gegevens en voor de beveiliging. Het doel is immers toch een soepele en veilige overgang naar de cloud?

De juiste cloudserviceprovider kiezen

Een goede cloudserviceprovider selecteren is zoiets als een goede dokter zoeken, want je hangt natuurlijk af van diens hulp. Het kiezen van de juiste cloudserviceprovider is cruciaal in het migratieproces, maar dat wist je uiteraard al.  Hier zijn verschillende criteria die je zeker moet overwegen:

  • Betrouwbaarheid: Zorg ervoor dat jouw cloudserviceprovider een constante toegang tot gegevens en toepassingen kan garanderen. Geen compromissen, maar maximale beschikbaarheid van de diensten om het tijdverlies door incidenten, die jouw activiteiten kunnen beïnvloeden, te minimaliseren.
  • Veiligheid: De beveiliging van jouw gegevens staat niet ter discussie. Een leverancier moet krachtige beveiligingsmaatregelen bieden om jouw gegevens te beschermen tegen cyberaanvallen, hacken en datalekken. Beveiligingscertificeringen zoals ISO 27001 kunnen een indicator zijn voor de betrouwbaarheid van een leverancier.
  • Flexibiliteit: Het gaat hier over een schaalbare infrastructuur die zich aanpast aan jouw groei. Jouw partner moet snel extra middelen kunnen leveren indien en wanneer dat nodig is.
  • Responsieve klantendienst: De droom van elke klant, en uiteraard ook de jouwe. Kies voor een competente partner die weet hoe hij mogelijke uitdagingen moet oplossen en die vragen snel kan beantwoorden. Zorg dat hij hoogwaardige technische ondersteuning biedt, en bij voorkeur 24/7 beschikbaar is. Streef eveneens naar een optimale gebruikerservaring.
  • Naleving en voorschriften: De leverancier moet voldoen aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en transparant zijn over het nalevings- en vertrouwelijkheidsbeleid.
  • Transparante prijzen: Als de prijzen niet duidelijk en transparant zijn, maak dan rechtsomkeert, want dat ruikt naar verborgen kosten. Mobitel biedt heel concreet een totaalservice. Wij zorgen ervoor dat jouw bedrijf altijd operationeel blijft, zonder onverwachte kosten. Voor een vaste prijs per maand geniet je van onze uitgebreide all-in service. Die omvat niet alleen technische ondersteuning via hulp op afstand, ter plaatse én in onze werkplaats, maar we voorzien ook reservetoestellen indien nodig. 

We bieden verschillende servicepakketten aan die zijn aangepast aan de specifieke behoeften van jouw bedrijf. Zo ben je er zeker van dat je alleen betaalt voor wat je nodig hebt. Dat is hoe wij willen samenwerken.

De migratie plannen en uitvoeren

Eis een nauwgezette planning en een uiterst precieze uitvoering van jouw migratie naar de cloud. Zorg ervoor dat je partner een minimale serviceonderbreking kan garanderen, alsook een transparante communicatie met jouw medewerkers, en dit tijdens het hele migratieproces.

Zo, de migratie is afgerond (applaus)

Vervolgens is het tijd om de voordelen van de cloud te maximaliseren. Dit is echter ook het moment om de performance in de gaten te houden en je aan te passen aan mogelijke technologische ontwikkelingen om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf de cloud optimaal benut.

Mobitel is de voornaamste partner van Proximus in de regio Antwerpen. Wij bevorderen de digitalisering in kmo’s en grote bedrijven. Wij willen jouw ICT- en telecom vereenvoudigen, zodat je organisatie snel kan inspelen op de nieuwe manieren van werken.

Kies voor ‘KMO in de Cloud’ van Proximus en werk efficiënt digitaal. Wij helpen je graag verder.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op