eSIM: de 100% digitale simkaart

28 november 2022 Tech 2 min
eSIM: de 100% digitale simkaart

Zal de eSIM binnenkort de fysieke simkaart vervangen? Daar lijkt het wel op, want de digitale versie is sterk in opmars. Maar wat is een eSIM nu precies, hoe werkt het en welke toestellen zijn al geschikt voor deze beloftevolle opvolger? In deze blog lees je alles over de nieuwe technologie en hoe jij er voordeel uit haalt.

Wat is de eSIM?

De eSIM is een ‘embedded’ en 100% digitale simkaart. Deze digitale opvolger zit dus volledig ingebouwd in je toestel, waardoor je de chip er niet langer (fysiek) kan uithalen. Je kan deze nieuwe technologie het best vergelijken met de NFC-chip, die al langer wordt gebruikt voor betaaltechnologie zoals Apple Pay en Google Pay. De eSIM is eveneens digitaal aan te sturen, programmeerbaar en bevat alle gegevens die je toestel nodig heeft om verbinding te maken met een (openbaar) netwerk. 

Zes voordelen van de eSIM

De revolutie van de eSIM is baanbrekend vanwege verschillende voordelen voor zowel de fabrikanten van toestellen en netwerken, als voor de gebruikers zelf. We zetten de belangrijkste op een rij: 

Praktisch en eenvoudig

De informatie op een eSIM is herschrijfbaar: met een simpele QR-code kan je in een oogwenk van abonnement veranderen. Je hoeft dus niet langer een fysieke simkaart te laten ontwikkelen en die om te wisselen met de oude in je smartphone. Bovendien ben je snel verbonden dankzij een snelle digitale configuratie.

Meerdere abonnementen

Een ander voordeel van de eSIM is dat je meerdere eSIM's kan configureren en met dual-sim twee actieve simkaarten tegelijkertijd kan gebruiken. Handig wanneer je zowel een privé als een zakelijk abonnement hebt. 

Veiliger

Een eSIM kan niet gestolen worden, aangezien die in je smartphone vastzit. Daarmee is de virtuele kaart dus veiliger dan de fysieke variant. Alleen als een hacker het wachtwoord van je telefoon raadt, heeft die toegang tot je gegevens. Gelukkig kan je dat via tweestapsverificatie makkelijk vermijden. 

eSIM voor andere apparaten

In de toekomst zal de eSIM toegankelijk worden voor allerlei smartphonetypes, maar ook voor andere apparaten zoals laptops, tablets en andere Internet of Things-toepassingen, zoals slimme koelkasten, brandmelders en smart home-producten.  Je hoeft dan geen apart abonnement af te sluiten om van mobiel internet te kunnen genieten op je andere toestellen, want dat zit allemaal in hetzelfde pakket eSIM-pakket. 

Een eSIM is duurzaam 

Omdat een eSIM digitaal is, zijn er geen grondstoffen nodig om de kaart te maken. Ook op plastic wordt stevig bespaard. De productie van de eSIM is dus een stuk milieuvriendelijker dan die van de fysieke simkaart.

eSIM is internationaal

In het buitenland vermijd je liever de hoge kosten die surfen, bellen en sms’en buiten de bundel met zich meebrengen. Dankzij eSIM kan je makkelijk een (tijdelijk) abonnement afsluiten bij een lokale provider. Dat abonnement gebruik je dan naast jouw huidige abonnement, zolang je in dat land verblijft. 

De eSIM: hoe werkt dat?

Om een eSIM te activeren en gebruiken zijn er twee belangrijke voorwaarden: een compatibel mobiel abonnement en een smartphone die de eSIM ondersteunt. Wanneer je een abonnement met eSIM afsluit bij een provider, ontvang je een QR-code. Via die code kan je dan via wifi of 4G een nieuw simprofiel instellen om toegang te krijgen tot je bundel. Daarna werkt de eSIM volgens het concept van Remote Provisioning Capabilities (RPC): je provider maakt vanop afstand verbinding met de netwerkinstellingen van je telefoon, maar zonder fysieke simkaart. 

Voor welke toestellen is de eSIM beschikbaar?

De iPhone 14 en iPhone 14 Pro zijn ondertussen de eerste smartphones die alleen gebruik maken van de digitale eSIM. Apple gebruikt ook eSIM’s in de iPad Pro en de nieuwste Apple Watch Cellular-modellen met 4G. Op dit moment bevatten zijn het dus vooral de nieuwste toestellen van Apple en Samsung die over een ingebouwde eSIM beschikken:

  • Apple: iPhone XS en XS Max, iPhone XS en XS Max, iPhone XR, iPhone 11 en hoger)
  • Samsung: Note 20, Note 20 Ultra 5G, Galaxy Z Fold 3, Galaxy Z Flip 3, Galaxy 20 en hoger) 

Sony’s nieuwste toestellen zoals de Xperia 10 IV en Xperia 10 III Lite en Google Pixel-smartphones (2, 2 XL, 3, 3 XL, 3a, 3a XL, 4, 4a, 4 XL, 5, 5a, 6, 6 Pro) kunnen ook overweg met eSIM. Er verschijnen dus steeds meer smartphones met eSIM ingebouwd.

Mobitel is Certified Proximus Telecom Partner

Klaar voor de eSIM-revolutie? Als Certified Proximus Telecom Partner heeft Mobitel alle expertise in huis om jou doorheen de Proximusproducten en diensten te gidsen. Maar door ons eigen groeitraject in de mobiele sector hebben wij ook alle competenties in huis om je bij te staan bij andere vragen over mobiele en vaste telefonie. Via Mobile Fleet Management ontzorgen wij je in al je communicatiebehoeften (beheer van de vloot van devices en simkaarten) en zorgen we voor een efficiënt telecombeheer. Zo behoud je steeds een accuraat overzicht van al je mobiele gebruikers en bespaar je tijd met je telecomadministratie. 

Meer weten over de digitale eSIM?

Neem vrijblijvend contact op