Photo by Homemade Media on Unsplash
Door verstandig om te gaan met de batterij in je Apple MacBook, kan je de levensduur van je device aanzienlijk verlengen. In dit artikel geven we je praktische accutips om de gezondheid van je MacBook batterij te optimaliseren. Lees even mee.
MacBook battery guide
De batterij is een van de belangrijkste onderdelen van je MacBook. Hoewel alle Apple Macbooks over een krachtige batterij beschikken, neemt de capaciteit door de jaren heen af. Dat komt deels door niet te voorkomen slijtage, maar ook door de MacBook batterij verkeerd op te laden.
Heb je een nieuwe Apple MacBook gekocht of wil je de eerste stap naar een MacBook device zetten? Dan is het verstandig om een aantal stappen (zoals batterijtechnologie en ondersteunende software) te doorlopen, om ervoor te zorgen dat de batterij van je MacBook op lange termijn in topconditie blijft.
In dit artikel zetten wij de belangrijkste aandachtspunten op een rij.
Hoe werkt de batterij van je MacBook?
In MacBooks worden traditioneel lithium-ionbatterijen (Li-ion) gebruikt. In vergelijking met conventionele batterijen laden lithium-ionbatterijen sneller op, gaan ze langer mee en hebben ze een grotere vermogensdichtheid. Kortom: een lichtere batterij met een langere gebruiksduur.
Een lithium-ion batterij bestaat uit een anode (waar de stroom binnenkomt), een kathode (waar de stroom uitgaat) en elektrolyten die de resterende ruimte van de batterijen vullen. De anode en de kathode slaan lithium-ionen (elektrisch geladen atomen) op, waardoor er energie wordt afgegeven als lithium-ionen zich tussen elektroden en door het elektrolyt verplaatsen. Ontladen gebeurt dan weer door de verplaatsing van lithiumionen van de anode naar de kathode, of omgekeerd om op te laden.
Laadcyclus van de MacBook batterij
Een laadcyclus vindt plaats wanneer de voeding van de batterij volledig (voor 100%) wordt opgebruikt. Een laadcyclus kan zelfs worden verspreid over meerdere dagen. Wanneer je bijvoorbeeld overdag 75% van de batterijcapaciteit verbruikt, ‘s nachts volledig oplaadt en de volgende dag opnieuw 25% verbruikt, dan heb je pas een volledige laadcyclus bereikt. Telkens wanneer de lithium-ionen gedurende deze cycli heen en weer bewegen, verliest de batterij een klein percentage van de totale capaciteit.
De lithium-ionbatterijen van een MacBook worden geschat op 1000 laadcycli. Volgens Apple zal de batterij na 1000 cycli nog goed werken, maar slechts 80% van zijn capaciteit bereiken. De werking van de laadcycli is dus een belangrijke factor die de gebruiksduur van je batterij beïnvloedt.
Check je laadcycli
Wil je controleren over hoeveel laadcycli je MacBook nog beschikt? Klik op je Apple-logo in de linkerbovenhoek, klik vervolgens op ‘Over deze Mac’, ga naar ‘systeemrapport’ en selecteer tenslotte de optie energie.
Je MacBook batterij vervangen
Zit de accu van je MacBook tegen de 1000 laadcycli aan? Dan is het verstandig om hem te laten vervangen om vervelende verrassingen te vermijden. Je kan je MacBook batterij laten vervangen of laten nakijken door onze erkende Mobitel repair afdeling. Als Apple Authorized reseller hebben we alle kennis in huis om je batterij te vervangen of je vragen te beantwoorden. Let wel op: Het vervangen van de accu raden we enkel aan als onderdelen als de processor en het werkgeheugen nog snel genoeg zijn voor jouw werkzaamheden.
MacBook correct en veilig opladen
De ‘gebruiksduur’ is de tijd dat je jouw Macbook kan gebruiken voordat je de batterij opnieuw moet opladen. De ‘levensduur’ van een batterij is de tijd dat de batterij meegaat voordat je ze moet vervangen. Als je deze twee optimaliseert, haal je het meeste uit je Macbook. Hier zijn enkele praktische accutips:
-
Een ideale omgevingstemperatuur
Een van de belangrijkste oorzaken van een slechte batterijconditie is hitte en een tekort aan ventilatie. Je MacBook is ontworpen voor een groot temperatuurbereik, maar werkt optimaal met een temperatuur tussen de 16 en 22 °C. Stel je device dus niet bloot aan temperaturen boven de 35 °C. Hoge temperaturen zorgen ervoor dat (vloeibare) elektrolyten afbreken, waardoor de batterij versneld degradeert, ongeacht het aantal laadcycli dat de batterij heeft doorlopen.
Ook wanneer je bijvoorbeeld met je MacBook op bed ligt kan de temperatuur hoog oplopen, doordat je device niet goed kan ventileren. Een alternatief is het gebruik van een standaard, zodat de luchtstroom rond de onderkant van de MacBook goed weg kan.
-
Gebruik originele Apple accessoires
Het is altijd aan te raden om je officiële Apple oplader en erkende accessoires te gebruiken. Tegenwoordig zijn er heel wat onbetrouwbare, goedkope en in massa geproduceerde opladers, die door willekeurige Chinese bedrijven worden geproduceerd. Deze opladers kunnen de capaciteit van je MacBook batterij zeer snel doen afnemen, je kabel beschadigen, of voor synchronisatieproblemen zorgen.
-
Hou je MacBook up-to-date
Download regelmatig nieuwe software en hou je MacBook up-to-date. Apple is de laatste jaren erg goed geworden in het gezond houden van MacBook batterijen. MacOS heeft de laatste tijd een aantal grote updates ondergaan om de levensduur en capaciteit van je batterij te onderhouden. Met nieuwe functies zoals ‘druppellading’, slaagt macOS erin om de batterij snel op te laden tot 80% en de overige 20% veel langzamer op te laden, om de capaciteit van je batterij nog beter te beschermen. Zodra de batterij 100% bereikt, stopt het opladen en zal je MacBook enkel nog via de stroomadapter werken.
-
MacBook batterij kalibreren
Voor de moderne MacBooks is het niet langer aangeraden om de batterij te kalibreren en tot 0% te laten leeglopen. Wanneer je je MacBook lange tijd achter elkaar gebruikt, bijvoorbeeld voor je werk of op school, is het prima om je device de hele tijd aan de stroom te laten zitten. MacOS is erin geslaagd om op een intelligente manier op te laden en de batterij zo goed mogelijk af te stemmen op je gebruiksduur en op de uren wanneer je jouw MacBook gebruikt. Lange tijd werken op stroom, leidt bij de MacBooks nu tot minder batterijcycli en een verlengde levensduur van je MacBook batterij.
Het wordt wel nog steeds aangeraden om de batterij van je MacBook af en toe te laten leeglopen tot 15% of 10%, zelfs wanneer je de MacBook alleen achter een bureau gebruikt. Probeer telkens een lading tussen 20% en 80% te behouden en laad desnoods op in pauzes, wanneer je niet voortdurend aan de stroom werkt.
-
MacBook batterij opbergen
Wanneer je je MacBook voor langere tijd niet gaat gebruiken, schakel je je device best gewoon uit. Zo voorkom je dat de batterij leegloopt, terwijl je device niet eens wordt gebruikt. Zorg er daarnaast voor dat de batterij niet volledig opgeladen, maar ook niet helemaal leeg is. Een laadpercentage van ongeveer 50% is ideaal.
Wanneer je een MacBook voor langere tijd opbergt met een volledig ontladen batterij, kan er een chemisch proces optreden waardoor je de batterij daarna niet meer kan opladen. Een volledig opgeladen batterij kan dan weer zorgen voor capaciteitsverlies, waardoor de gebruiksduur van de batterij afneemt.