Zo gaat Apple om met jouw privacy

07 June 2021 Apple 4,5 min
Zo gaat Apple om met jouw privacy
Photo by Daria Pimkina on Unsplash

In een wereld die verder digitaliseert, circuleren je bedrijfsgegevens steeds meer online. Volgens Apple is (online) privacy een fundamenteel mensenrecht. Maar doet Apple, zoals ze ons doen geloven, alles om je privacy beter af te schermen? Lees even mee.

Privacy als competitief voordeel

Heel wat techbedrijven, zoals Google, Amazon of Facebook, maken zich niet zo druk over privacy als Apple. Waarom neemt Apple privacy toch net iets ernstiger? Hun oprechte bekommernis over gegevensbescherming is zeker geen fabeltje, maar ze doen het vooral omdat het belang heeft voor hun eigen business model. Door in te spelen op de toenemende vraag naar een efficiëntere online privacy, behouden ze klanten op langere termijn, trekken ze nieuwe klanten aan en schieten verkoopcijfers de lucht in. Dat merken wij als Apple Authorized Reseller ook.

Privacy begint bij een goed ontwerp

Bij Apple is privacy vanaf het ontwerpproces een belangrijke focus, waarbij aandacht wordt geschonken aan:

  • Beveiligings- en privacyeisen
  • Krachtig ingebouwde technologie en hardware
  • Software voor een maximale beveiliging en transparante gebruikerservaring

Een voorbeeldje is de ‘secure enclave chip’; die vind je terug in een iPhone, iPad, een MacBook en heel wat andere producten van Apple. Deze chip maakt gegevensversleuteling mogelijk, om een lek van je persoonlijke gegevens en bedrijfsinfo te vermijden. De ‘Apple T2 Security Chip’ checkt dan weer of er niet geknoeid is met je software.

Gegevensminimalisering

Apple verzamelt een minimum van je gegevens om bepaalde diensten te gebruiken, simpelweg omdat het een technologiebedrijf is dat geen gebruikersgegevens verhandelt aan derde partijen en adverteerders. Wanneer Apple dan toch achter informatie vraagt, zoals je locatie, dan is dat meestal gewoon nodig om bijvoorbeeld een vergadering in je agenda te plannen.

Apple focust op de verkoop van MacBooks en andere Apple-apparaten en ziet daarbij geen noodzaak om te verdienen aan jouw bedrijfs- en persoonsgegevens. Online voorziet Apple een pagina waar je al je gegevens en privacy kan raadplegen, een correctie kan aanvragen, of zelfs een kopie kan downloaden.

Gegevensverwerking op je apparaat

De verwerking en opslag van je bedrijfsgegevens gebeurt bij Apple volledig anoniem en waar mogelijk, op je toestel zelf. Vaak wordt er zelfs helemaal niets doorgegeven aan de servers van Apple, om je privacy volledig te beschermen.

Gezichtsherkenning of opslag van wachtwoorden wordt bij heel wat techbedrijven bijvoorbeeld gerealiseerd met behulp van hun servers. Bij Apple gebeurt dat op je MacBook of ander iOS-toestel zelf.

Geavanceerde beveiligingsfeatures

Innovatieve privacytechnologieën en ‑ technieken is een van de bedrijfspijlers van Apple. Er zijn heel wat geavanceerde beveiligingsfeatures waarmee je een device in geval van nood kan zoeken, vergrendelen of wissen. Ze spelen daarbij kort op de bal, door regelmatig nieuwe features te introduceren via software-updates op je toestel.

Wachtwoordcontrole checkt of je opgeslagen wachtwoorden geen slachtoffer worden van een datalek en zo in verkeerde handen terechtkomen. Locatie-fuzzing zet je exacte locatie na 24u dan weer om in een minder exacte locatie.

Benieuwd naar meer coole beveiligingsfuncties? Apple heeft ze voor jou mooi opgesomd op deze pagina.

Encryptie en verificatie

Xbu jt hfhfwfotwfstmfvufmjoh? Nee hoor, geen typefout, maar een code of substitutiecijfer voor ‘gegevensversleuteling’. Dankzij functies als end-to-end-encryptie en gegevensversleuteling worden je mappen, bestanden en andere bedrijfsgegevens gecodeerd, zodat anderen ze niet kunnen lezen.

Je Apple ID en andere accounts kan je beschermen met tweestapsverificatie, op die manier wordt de toegang tot je accounts, apps, online businessomgeving en je programma’s beter beveiligd.

Nog meer weten over de transparantie van je gegevens bij Apple? Wij staan je graag bij met informatie, raad en advies.

Security first

Je kan best wel stellen dat Apple heel wat moeite doet om je gegevens te beschermen en hun producten uitrust met de beste gegevensbescherming in de branche. Over het algemeen zijn er ook minder virussen voor MacBooks en andere toestellen in omloop. Zo ga je met een gerust hart aan de slag en blijven je persoonsgegevens en bedrijfsdatas in de juiste handen, waar ze zich ook bevinden.

Apple in Business

De hardware, software, devices en diensten van Apple geven je medewerkers alle middelen in handen om waar dan ook hun werk te doen of creatieve ideeën écht in de praktijk brengen.

Op zoek naar nog meer informatie, of wil je investeren in Apple devices voor je business? Ontdek wat Apple voor je business kan betekenen en vraag Mobitel om je Apple devices op maat van je organisatie te implementeren.

Neem vrijblijvend contact op