Photo by Steve Johnson on Unsplash
Of je nu voortdurend onderweg bent of IT-verantwoordelijke bent, het is essentieel dat de batterij van bedrijfslaptops en -smartphones lang meegaat. Geef onze professionele tips door aan je gebruikers, zodat ze hun apparaten langer kunnen gebruiken voordat ze ze moeten opladen. Zo blijven ze altijd en overal verbonden.
1. Beheer de helderheid van het scherm
Een van de belangrijkste redenen dat je batterij sne leeg is, is een te helder scherm. Pas dus de helderheid aan, zodat deze comfortabel is voor je ogen en tegelijkertijd energie bespaart. De meeste nieuwe modellen hebben ook een functie die de helderheid automatisch aanpast. Slim gezien!
Kies ook voor een donkere schermachtergrond of een donker thema voor je apparaat. OLED- en AMOLED-schermen verbruiken namelijk minder energie om donkere inhoud weer te geven, waardoor de batterij iets langer meegaat.
2. Beheer achtergrondtoepassingen
Sluit achtergrondtoepassingen die niet worden gebruikt. Deze toepassingen blijven energie vreten, zelfs als je ze niet actief gebruikt. De meeste zakelijke laptops en smartphones hebben bovendien een energiebesparende modus. Activeer deze modus wanneer de batterij bijna leeg is om niet-essentiële functies te beperken en de levensduur van de batterij te verlengen.
Heb je nog maar 2% batterij, maar moet je laptop of smartphone nog even meegaan? Dan kun je je apparaat ook in vliegtuigmodus zetten. WiFi, mobiele data en GPS belasten de batterij. Door deze uit te zetten, beperk je dus het batterijverbruik. Zo hoef je je niet te haasten om een stopcontact te zoeken.
Lees ook: Kies de juiste 'tech'-tactiek voor jouw bedrijf
3. Vermijd extreme temperaturen
Je hebt je smartphone misschien al in direct zonlicht laten liggen. Wanneer je terugkomt, meldt je toestel dat het dringend moet worden gekoeld. Niet ideaal. Hoge en lage temperaturen hebben een grote invloed op de levensduur van de batterij. Als het warm is, versnellen de chemische reacties in de batterij, wat kan leiden tot vroegtijdige afbraak van de onderdelen. Dit resulteert in een verlaagde batterijcapaciteit en een kortere gebruiksduur.
Aan de andere kant vertragen de chemische reacties bij koud weer, waardoor de hoeveelheid energie die de batterij kan leveren wordt beperkt. Om de levensduur van de batterij te verlengen, is het essentieel om je apparaten op een optimale temperatuur te houden. Vermijd dus extreme temperaturen.
4. Werk applicaties bij en gebruik gecertificeerde accessoires
Zorg ervoor dat je besturingssysteem en applicaties altijd up-to-date zijn. Updates kunnen optimalisaties bevatten die de energie-efficiëntie van je apparaat verbeteren. Als je accessoires gebruikt, zoals opladers en kabels, kies dan voor opties die gecertificeerd zijn door de fabrikant. Niet-gecertificeerde accessoires kunnen de batterij beschadigen en de levensduur verkorten. Ja, geld proberen te besparen is niet altijd de juiste beslissing.
Lees ook: 7 uitstekende redenen om een Mac te overwegen voor je businessomgeving
5. Laad op tussen 20% en 80% van de capaciteit
In tegenstelling tot oudere technologie is het niet nodig om lithium-ion batterijen volledig te ontladen voordat je ze oplaadt. Een laadniveau tussen 20% en 80% is optimaal, omdat het extremen vermijdt die voortijdige slijtage kunnen veroorzaken. Regelmatig gedeeltelijk opladen helpt om de levensduur van de batterij te verlengen door het aantal volledige oplaadcycli te verminderen. Het is ook raadzaam om volledige ontladingen te vermijden. Zo blijft de batterij op lange termijn gezond.
Natuurlijk hebben recentere accu's vaak ingebouwde beheersystemen die het opladen automatisch optimaliseren. Wanneer je je smartphone bijvoorbeeld ’s nachts in het stopcontact steekt, kunnen deze beheersystemen het opladen pauzeren om je batterij te beschermen. De batterij bereikt dan 100% vlak voordat je opstaat. Handig, nietwaar?
Conclusie: je kunt je batterij een handje helpen
Door enkele gouden regels te volgen bij het opladen, zorg je ervoor dat je batterij lang meegaat. We herhalen nog even de belangrijkste tips: laad regelmatig op en vermijd extreme niveaus.