Het einde van smartphones in 2024?

02 April 2024 Tech 3 min
Het einde van smartphones in 2024?
Photo by Daniel Romero on Unsplash

De opkomst van de smartphone, een alomtegenwoordig onderdeel van ons dagelijks leven, herdefinieert voortdurend onze relatie met technologie. Maar wat als deze ooit revolutionaire apparaten nu gemeengoed worden? Geen paniek, er liggen spannende ontwikkelingen in het verschiet.

Leven zonder smartphone

Laten we eerlijk zijn, er zijn de laatste tijd geen spectaculaire nieuwe ontwikkelingen geweest op het gebied van smartphones. Een paar megapixels meer, een paar batterijen meer, afgeronde randen, vierkante randen... En toch hebben we onze smartphones nog nooit zo veel gebruikt. Om onszelf te identificeren, om te betalen, om geïnformeerd te worden, om te werken, om onze gezondheid te meten... Het huidige debat over het verdwijnen van smartphones lijkt dus onmogelijk.

Het duurzaamheidsdebat

Het ontwerp en de productie van smartphones vormen ook een uitdaging voor het milieu. De intensieve miniaturisatie van componenten leidt tot een toenemend gebruik van zeldzame aardmetalen. Bovendien draagt de overproductie van smartphones, gekoppeld aan een zeer concurrentiële markt, bij aan een snelle veroudering, waardoor grote hoeveelheden elektronisch afval ontstaan.

Nieuwe technologieën, nieuwe kansen

Hierdoor rijst de vraag naar de toekomst van smartphones en hoe ze in de toekomst zullen evolueren. Bepaalde opkomende technologieën lijken de voorbode van een ingrijpende transformatie van deze apparaten. Artificial intelligence (AI) is een van deze technologieën. Vooruitgang op dit gebied maakt de ontwikkeling van krachtigere virtuele assistenten mogelijk, die in staat zijn situaties te contextualiseren en preciezer te reageren op de behoeften van gebruikers.

Lees ook: Werk slimmer, niet harder: ontdek de Samsung Galaxy S24-reeks

Zeg hallo tegen je assistent

De integratie van AI in smartphones opent de weg naar nieuwe functionaliteiten en een verbeterde gebruikerservaring. Virtuele assistenten kunnen heuse partners worden, die in staat zijn om de voorkeuren en gewoonten van hun gebruikers te begrijpen en hen gepersonaliseerde en relevante antwoorden te geven. Bovendien zou AI kunnen helpen om smartphones minder opdringerig te maken door intelligentere functies voor het beheer van meldingen aan te bieden, afgestemd op individuele behoeften.

Opkomende technologieën

Naast de vooruitgang op het gebied van AI kunnen ook andere opkomende technologieën de toekomst van smartphones opnieuw definiëren. Opvouwbare schermen bieden bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden op het gebied van design en functionaliteit. Door gebruikers een groter scherm te bieden met behoud van de draagbaarheid van hun toestel, kunnen deze nieuwe technologieën nieuwe horizonten openen op het gebied van gebruikerservaring.

Lees ook: Mobiele telefonie: meer dan 20 jaar draadloos in België

Connected brillen en headsets

Een andere opkomende trend zijn head-up displays, die informatie projecteren bovenop wat de gebruiker ziet, zodat hij niet naar beneden hoeft te kijken om informatie te raadplegen. Apparaten zoals verbonden brillen zouden discrete meldingen of richtingaanwijzingen kunnen geven en zo een praktisch alternatief bieden voor smartphones voor bepaalde taken.

Opvouwbare schermen

Daarnaast zou de opkomst van opvouwbare schermen de gebruikerservaring kunnen veranderen. Ze bieden de mogelijkheden van grote schermen terwijl ze kunnen worden opgevouwen, opgerold of gemakkelijk opgeborgen in een tas. Deze technologie zou aantrekkelijk kunnen zijn voor gebruikers die grotere schermen willen zonder dat dit ten koste gaat van de draagbaarheid.

Door processen over te dragen naar externe servers, ook bekend als cloud computing, zouden smartphones minder afhankelijk zijn van lokale rekenkracht, waardoor duurzamere apparaten met een langere batterijlevensduur mogelijk worden.

Lees ook: Cloudtelefonie: blijft het de buzz in 2024?

Gebruikerservaring

Verbonden objecten zoals smartwatches en polsbandjes zullen een belangrijke rol blijven spelen. Ze bieden functies zoals spraakcommunicatie en het bijhouden van fysieke activiteiten, terwijl gebruikers niet voor elke interactie naar hun smartphone hoeven te grijpen.

Tot slot zullen smartphones, ondanks deze vooruitgang, belangrijk blijven als draagbare camera's en fototoestellen, die een ongeëvenaarde gebruikerservaring bieden voor het vastleggen van foto's en video's. Deze apparaten zullen echter moeten evolueren om tegemoet te komen aan de groeiende bezorgdheid over privacy, duurzaamheid en repareerbaarheid.

Geen einde van smartphones in 2024

Al met al lijkt de toekomst van smartphones er eerder een van transformatie dan van verdwijning te zijn. Opkomende technologische innovaties beloven onze digitale interacties praktischer, efficiënter en veiliger te maken en tegelijkertijd een verbeterde gebruikerservaring te bieden.

Denk jij ook dat smartphones en digitale mobiliteit nog een mooie toekomst voor zich hebben? Ontdek wat Apple, Samsung en Proximus voor jouw bedrijf kunnen betekenen. Vraag Mobitel om je toestellen op maat van je organisatie te implementeren.

Ik neem contact op