Mobiele telefonie: meer dan 20 jaar draadloos in België

25 March 2024 Tech 3 min
Mobiele telefonie: meer dan 20 jaar draadloos in België

Toen was er sprake van een enkel tarief. Bellen tijdens het rijden was volkomen legaal. Je moest nog steeds een antenne uittrekken voordat je je gsm kon gebruiken. Dat tijdperk doet vast een belletje rinkelen... en is intussen al 20 jaar geleden. Zullen we samen teruggaan in de tijd?

Belgacom lanceert Proximus

Weet je nog wat je deed op 1 januari 1994? Misschien werd je moeizaam wakker na oudejaarsavond, of ging je joggen om je goede voornemens waar te maken... Belgacom, de gevestigde Belgische operator, lanceerde het merk Proximus en het eerste gsm-netwerk van het land. GSM staat voor 'Global System for Mobile Communication', weet je nog?

Vroeger was het eenvoudiger

Dankzij de technologische vooruitgang zijn de mobiele telefoons van vandaag 'smartphones' die je bijna niet meer weg kunt denken. En zoals gewoonlijk waren de dingen vroeger eenvoudiger: er was slechts één tarief beschikbaar. De tweede mobiele operator die verscheen was Mobistar in 1996. Gevolgd door Orange (Base) in 1999.

Van GPRS naar 5G

In 1996 werden de prepaidkaart en SMS gelanceerd. Ondertussen worden er wereldwijd meer dan 20 miljard sms-berichten per dag uitgewisseld. Enorm, nietwaar? Voor de goede orde, de allereerste SMS (Short Message Service) dateert van 1992: "Merry Christmas". Het was een innovatie van de Britse ingenieur Neil Papworth. Tegenwoordig maakt SMS steeds meer plaats voor berichten en live chat, mogelijk gemaakt door de komst van mobiele connectiviteit in 2001. Daarna kwam GPRS, gevolgd door 3G in 2004, 4G in 2012... en nu 5G.

Lees ook: 5G: mythen en desinformatie

Spelen we een partijtje Snake ?

Vraag Ben Lambert, oprichter van Mobitel, om het type gsm te noemen dat hij zich spontaan herinnert, en je krijgt de Nokia 3210 en 3310. Jij waarschijnlijk ook? Natuurlijk. Het is 1999 en iedereen wil deze innovatie in zijn jeanszak kunnen steken: de eerste mobiele telefoon zonder antenne. Om nog maar te zwijgen van de aantrekkelijke prijs, die deze kleine revolutie naar de top van de verkooplijsten stut. Als kers op de taart krijgt de gebruiker er het intuïtieve schrijfwoordenboek bij. En vergeet het spelletje Snake niet! Of de mogelijkheid om je behuizing te veranderen en een persoonlijke ringtone te kiezen.

Apple springt in de dans

We spoelen door naar 2007. Apple introduceert de iPhone EDGE. De komst van de iPhone op de markt betekent een revolutionair keerpunt in de geschiedenis van de mobiele technologie. Een apparaat dat onmiddellijk de aandacht van de wereld trekt: design, elegantie, touchscreen, nooit eerder vertoonde functionaliteiten... 

Dit is het tijdperk waarin je toegang krijgt tot het internet in je broekzak, je e-mails kunt beheren waar je maar wil en gebruik kunt maken van een groot aantal toepassingen. En dat allemaal vanaf één compact apparaat. Laten we duidelijk zijn, de impact is zo groot geweest dat het niet alleen de mobiele telefoonindustrie heeft veranderd, maar nu ook de onderscheidende factor kan worden voor de mobiele vloot van je bedrijf. Onze specialisten kunnen je adviseren.

Lees ook: Van titanium tot twee keer tikken: wat je moet onthouden van de Apple-keynote

Samsung sinds 1990

De eerste mobiele telefoons van Samsung waren al voor 2000 in België te zien. Vandaag heeft Samsung zijn aanwezigheid op de Belgische markt geconsolideerd door een breed gamma smartphones aan te bieden. Een businessgamma voor je bedrijf verkrijgbaar bij Mobitel, Samsung Platinum Partner. Het succes van het Koreaanse merk op de Belgische markt is in de loop der jaren gegroeid, waardoor Samsung een van de belangrijkste concurrenten in de Belgische mobiele telefonie is geworden.

100% focus op ondernemingen

Er zouden nog een paar alinea's nodig zijn om het hele verhaal tot nu toe te vertellen. Maar genoeg over het verleden, laten we het hebben over jou en je plannen voor connectiviteit en mobiele telefonie voor je bedrijf. Want Mobitel is 100% gefocust op ondernemingen. Wij zijn Certified Proximus Telecom Partner en specialist in alle producten en diensten van Proximus. Wij beheren voor jou alle communicatiebehoeften: van mobiele en vaste telefonie tot ICT. Nood aan Mobile fleet management ? Check! Via een webportaal kun je je volledige vloot van mobiele apparaten en eindgebruikers beheren. Je beschikt ook over een e-Desk Portaal waarop je als klant zelf wijzigingen op producten en diensten kan aanvragen. Handig, nietwaar?

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op