Kmo’s in de cloud: VoIP, flexibiliteit en een lager prijskaartje

08 May 2023 Solutions 3 min
Kmo’s in de cloud: VoIP, flexibiliteit en een lager prijskaartje
Photo by Proxyclick Visitor Management System on Unsplash

De cloud wint aan populariteit, met name bij kmo’s. De grote flexibiliteit, uitstekende beveiliging, de lagere kostprijs en de integratie van VoIP (Voice over IP) zorgen ervoor dat deze manier van werken bij kmo’s steeds vaker de voorkeur heeft over infrastructuur in eigen beheer. Is jouw bedrijf klaar om te migreren naar de cloud? In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van cloud computing en waarom de cloud essentieel is in het digitale tijdperk.

Flexibiliteit: je medewerkers werken waar en wanneer dan ook

De cloud is tegenwoordig overal: letterlijk én figuurlijk. De grote toegankelijkheid is namelijk een van de grootste troeven voor kmo’s. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om hybride te werken, waarbij het team gedeeltelijk op kantoor en gedeeltelijk van thuis werkt. Als je bestanden en programma’s zijn opgeslagen op je eigen infrastructuur in je bedrijfsgebouwen, kan dit echter voor problemen zorgen.

De cloud daarentegen is toegankelijk vanaf elk apparaat met een internetverbinding, of dat nu een laptop, tablet of smartphone is. Ook medewerkers die op afstand werken of vaak moeten reizen hebben op deze manier altijd toegang tot bestanden en tools. De cloud bevordert bovendien samenwerking tussen collega’s, teams en afdelingen. Medewerkers kunnen eenvoudig bestanden delen, samen bestanden bewerken en opmerkingen achterlaten.

Lees ook: Mobitel en CloudPoint bundelen krachten om digitalisering van bedrijven te stimuleren

Beveiliging: de cloud houdt je gegevens veilig

Is het eenvoudiger voor cybercriminelen om toegang te krijgen tot bestanden als ze niet op een lokale server zijn opgeslagen? Allesbehalve. De cloud is ontworpen om je gegevens, bestanden en programma’s veilig op te slaan. De datacenters zijn voorzien van een geavanceerde firewall, zodat schadelijk netwerkverkeer gefilterd wordt. Bovendien is er een lager risico van gegevensdiefstal door werknemers van het bedrijf, omdat je de toegang tot gevoelige gegevens kunt beperken aan de hand van access management.

De datacenters zijn constant bezig met het invoeren van nieuwe beveiligingsmaatregelen en het verbeteren van de bestaande infrastructuur, zodat je je op geen enkel moment zorgen hoeft te maken. Dit in tegenstelling tot infrastructuur in eigen beheer, waarbij je team de steeds veranderende best practices in de wereld van dataopslag in de gaten moet houden en moet toepassen. Dit vergt natuurlijk veel tijd, moeite en kennis. Door te kiezen voor de cloud, maak je tijd vrij voor je IT- en cybersecurityteam.

Kostenefficiënt: het prijskaartje weerspiegelt je werkelijke gebruik

IT-systemen en -apparatuur zijn een grote investering voor kmo’s. Het grootste verschil tussen de kostprijs van traditionele lokale servers en de cloud zit in de installatie- en onderhoudskosten van de servers. Met cloud computing zijn die er namelijk niet: alle kosten zitten vervat in de maandelijkse of jaarlijkse abonnementprijs, waardoor ze gespreid worden.

Wanneer je bedrijf groeit, groeit je cloudomgeving mee. Wanneer je behoeften wijzigen, betaal je enkel wat je nodig hebt. Eenvoudig en ongecompliceerd. Meestal is cloud computing dan ook voordeliger voor kmo’s dan infrastructuur in eigen beheer. De cloud kan ook op andere, indirecte manieren kosten besparen: denk bijvoorbeeld maar aan je energiekosten, omdat je minder IT-apparatuur nodig hebt die 24/7 elektriciteit verbruikt.

Lees ook: Aertssen: “Mobitel betekent voor mij ontzorging rond mobiele telefonie”

VoIP-telefonie: een extra voordeel van cloud computing

VoIP, een afkorting van Voice over IP, maakt gebruik van een IP-netwerk om te bellen. Kort gezegd: VoIP is telefonie over het internet. VoIP-telefonie heeft heel wat pluspunten. Het is heel wat goedkoper dan traditionele telefonie, vooral wanneer je vaak naar het buitenland belt, je hebt minder bekabeling nodig en de kwaliteit van de gesprekken is vaak beter.

Als je van plan bent om te migreren naar cloud computing, is het zeker de moeite waard om VoIP te overwegen en ook je zakelijke telefonie te integreren in je cloudomgeving. Dankzij de samenwerking van Mobitel en CloudPoint worden de cloud en zakelijke telecomdiensten samengebracht, zodat kmo’s het meeste uit hun connectiviteit kunnen halen.

Conclusie: de cloud een oplossing waarmee kmo’s in de wolken zijn

Met digitale transformatie is je bedrijf voorbereid op alle uitdagingen van een snel veranderend bedrijfslandschap: laat de cloud daar nu net een schoolvoorbeeld van zijn. De cloud ondersteunt niet alleen remote werken, samenwerking tussen teams en een verbeterde bescherming van bestanden en gegevens. Met VoIP kan ook je telefonie in de cloudomgeving worden geïntegreerd.

Kortom, de cloud is onmisbaar om van jouw bedrijf een volledig digitale werkplek te maken. Neem contact op met Mobitel om de mogelijkheden te verkennen. 

Wil je het potentieel van de cloud ten volle benutten?

Mobitel en CloudPoint ondersteunen jouw migratie van je eigen infrastructuur naar een cloudomgeving. Combineer je cloudomgeving en telecom, en ontdek de voordelen van een nieuwe, digitale manier van werken.

Neem contact op