10 mythes over cloud computing (en mobiele devices): tijd om ze te ontkrachten

02 August 2023 Tech 3 min
10 mythes over cloud computing (en mobiele devices): tijd om ze te ontkrachten

Laten we eerlijk zijn: technologie evolueert snel en kmo's willen hun flexibiliteit maximaliseren. De gemene deler? Digitale oplossingen, natuurlijk. Er bestaan echter veel misvattingen over cloud computing en mobiele oplossingen. We helpen je om een weloverwogen beslissing te nemen.

Mythe 1: cloud computing is te duur voor kmo’s

Het is verbijsterend hoe cloud computing vaak wordt gezien als een dure oplossing, voorbehouden aan grote bedrijven. Stop, dit klopt niet. Cloud computing-diensten zijn beschikbaar in een prijsklasse die geschikt is voor kmo’s. Bovendien besparen kmo’s op investeringskosten voor infrastructuur, software en onderhoud. Als dat geen concurrentievoordeel is op de markt?

Mythe 2: beveiliging in de cloud is onvoldoende

Beveiliging is prioriteit nummer één, cloud of geen cloud. Kmo's vrezen vaak dat hun gevoelige gegevens kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. Terecht. Maar in werkelijkheid investeren cloudserviceproviders veel in beveiliging en gebruiken ze geavanceerde protocollen om de gegevens van hun klanten te beschermen. Hetzelfde geldt voor de CloudPoint-oplossingen van Mobitel. Het allerbeste? De cloud biedt vaak een robuustere beveiliging dan de oplossingen die je intern probeert te implementeren. Wedden?

Lees ook: Weg met wachtwoorden, maak kennis met Passkey

Mythe 3: mobiele toestellen zijn minder veilig dan desktops

Een vaak voorkomende vrees: zijn mobiele apparaten kwetsbaarder voor aanvallen en hacken dan desktops? De realiteit is dat moderne mobiele apparaten zijn uitgerust met geavanceerde beveiligingsfuncties. Denk maar aan gezichtsherkenning, vingerafdruk... Als kmo kun je ook een strikt beveiligingsbeleid implementeren en gebruikmaken van de ingebouwde technologieën van bijvoorbeeld Apple of Samsung. Beveiliging is zo niet langer een obstakel.

Mythe 4: cloud computing is ingewikkeld om te beheren (say what!?)

Migreren naar de cloud. De cloud managen. Een fleet mobiele devices onboarden. Een ingewikkeld proces? De cloud draait ook om gebruiksvriendelijke interfaces en intuïtieve beheertools die het proces vereenvoudigen. Vraag om de diensten en expertise van een beheerder voor je activiteiten in de cloud. Daarin zijn wij gespecialiseerd.

Lees ook: Vlaamse Milieumaatschappij: “Vlekkeloze omzetting smartphonevloot”

Mythe 5: mobiele toepassingen zijn niet essentieel voor kmo's

Mobiele toepassingen worden vaak beschouwd als het domein van grote bedrijven. Nee hoor! Dankzij mobiele applicaties kunnen kmo's in contact blijven met hun klanten, hun productiviteit verbeteren en hun verkoop stimuleren. Ze kunnen zelfs gebruikt worden om hun fleet te beheren via een webplatform (ken je de E-desk van Mobitel al?). De oplossing ligt binnen handbereik.

Mythe 6: cloud computing is minder betrouwbaar dan on premise

Fan van betrouwbare oplossingen? Wij ook. Zeker als het gaat om cloud computing. Kies daarom voor contracten met SLA's (Service Level Agreements) die een hoge beschikbaarheid garanderen. Eerlijk gezegd biedt de cloud vaak een betere beschikbaarheid dan een infrastructuur op locatie, die nog steeds te gevoelig is voor hardwarestoringen en serviceonderbrekingen.

Lees ook: Kmo’s in de cloud: VoIP, flexibiliteit en een lager prijskaartje

Mythe 7: kmo’s hebben geen back-upstrategieën in de cloud nodig

Elk bedrijf, ongeacht de grootte, moet back-upstrategieën hebben om zijn essentiële gegevens te beschermen tegen onopzettelijk verlies of cyberaanvallen. Nietwaar? De CloudPoint-oplossingen van Mobitel bieden een veilige en betrouwbare back-upoplossing voor kmo's. Dat is onze missie.

Mythe 8: cloudcomputing is voor technologiegedreven kmo's

De link lijkt gemakkelijk. Te gemakkelijk. In werkelijkheid is de cloud een veelzijdige technologie waar alle bedrijven baat bij hebben, ongeacht hun sector of grootte. Kleine en middelgrote ondernemingen kunnen de cloud gebruiken om hun digitale transitie te versnellen. Het is bovendien niet nodig om van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat ondergedompeld te zijn in technologie. De juiste partners zorgen voor alles. (We hebben de nodige namen 🙂)

Lees ook: Cloud en telecom: het beste van twee werelden

Mythe 9: cloudmigratie duurt eeuwen

De mythe dat de migratie naar cloud computing lang duurt, is vaak gebaseerd op een misverstand. Laten we zeggen dat de duur van de migratie afhankelijk is van:

  • de grootte van het bedrijf
  • de complexiteit van de applicaties
  • de hoeveelheid gegevens die moet worden overgezet
  • een gestructureerde en relevante planning

Met een goed doordachte migratiestrategie en een deskundig team zoals dat van Mobitel is een soepele en snelle overgang naar de cloud zeker mogelijk. Laten we over enkele weken opnieuw praten, wanneer je profiteert van welverdiende moderne technologie. Agree?

Mythe 10: De cloud is niet compatibel met mijn telecominfrastructuur

Waarom niet? Cloud computing is ontworpen om flexibel en aanpasbaar te zijn. Of je nu gebruik maakt van vaste of mobiele netwerken, de cloud kan naadloos worden geïntegreerd in je bestaande omgeving. Het is echt tijd om die mythe te ontkrachten en de voordelen van cloud computing te ontdekken, ongeacht je type telecominfrastructuur.

Mobitel, de voornaamste partner van Proximus in de regio Antwerpen, en CloudPoint, specialist in cloudomgevingen zijn één. Samen bevorderen Mobitel en CloudPoint de digitalisering in kmo’s en grote bedrijven. Wij willen de ICT- en telecom vereenvoudigen, zodat organisaties snel inspelen op de nieuwe manier van werken.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op