Photo by Angela Compagnone on Unsplash
Willen je marketingteams meer corporate video's maken, maar beschikken ze niet over de nodige professionele apparatuur? Vandaag de dag is dat geen obstakel meer dankzij de technologie die in je smartphones zit. Bied als IT- en telecommanager het beste van mobiele apparaten en hoe ze te gebruiken met onze tips.
Scenario en locatie
Allereerst is het cruciaal om de grote lijnen van je script te schetsen. Zo krijg je een zo gedetailleerd mogelijk beeld van het eindresultaat. Aarzel niet om de locaties te bezoeken waar de video zal worden opgenomen om de haalbaarheid van je project te beoordelen en de verschillende camerastandpunten te plannen.
Activeer de vliegtuigmodus
Zet je telefoon tijdens het filmen in vliegtuigmodus om niet gestoord te worden door meldingen of andere smartphone-functies. Zonder een minimum aan concentratie voldoet je video waarschijnlijk niet aan je eisen. Focus is een van de fundamentele elementen bij het maken van kwaliteitsvideo's.
Zorg voor goede lichtinval
Vergeet het belang van licht en belichting niet. Je hebt geen bioscoopprojectors nodig. Daglicht is vaak je beste bondgenoot. Een eenvoudige truc is om het personage naar een groot raam te richten. Doe niet het tegenovergestelde, want dan werk je het licht tegen. En buiten kun je steeds rekenen op natuurlijk licht.
Lees ook: Professioneel fotograferen met je smartphone: vijf tips
Stabiliseer je smartphone
De meest recente smartphones hebben een interne stabilisator. Een goede assistent, maar geen tovenaar. Denk aan het gebruik van een statief, een stabilisator of zelfs een meubelstuk of vensterbank.
Maak van geluid een prioriteit
Je publiek zal waarschijnlijk een mindere beeldkwaliteit accepteren. Maar geen onaangenaam of onhoorbaar geluid. Bij het filmen met een smartphone wordt het geluid opgevangen door de ingebouwde microfoon van het toestel. Hoewel deze microfoons over het algemeen een goede geluidskwaliteit bieden en zuiver en duidelijk geluid produceren, zijn ze niet perfect. Voor geluid van professionele kwaliteit tegen een betaalbare prijs kies je voor een reversmicrofoon. Deze is gemakkelijk mee te nemen en discreet.
Zorg voor een goede omlijsting
Kijk jij (of je onderwerp) naar de camera? Dan moet je een groot deel van het frame innemen en duidelijk uitgelicht worden. En vergeet de achtergrond niet, die helpt om de sfeer en toon van de video te bepalen. Respecteer in de interviewmodus de regel van derden en plaats je onderwerp in de eerste derde. Zo blijft er ruimte over voor je achtergrond en is het beeld heel natuurlijk.
Liggende (horizontale) oriëntatie wordt nog steeds het meest gebruikt voor je professionele video's. Behalve voor integratie op Instagram bijvoorbeeld, waar de portretstand meer geschikt is.
Niet inzoomen
De smartphones van tegenwoordig zijn meestal uitgerust met een digitale zoom. Maar die heb je in dit stadium nog niet nodig. Als je in hoge kwaliteit filmt (4k), kun je tijdens het bewerken nog steeds inzoomen op het beeld en het risico op pixelvorming vermijden.
Zorg voor een aangepaste duurtijd
De ideale lengte van een corporate video hangt af van het gebruikte distributieplatform. Over het algemeen is de optimale lengte tussen 90 en 120 seconden. Voor video's met getuigenissen of portretten is het beter om te streven naar minder dan 90 seconden.
Lees ook: Mobile fleet management: zo eenvoudig is het
Stimuleer het gebruik van een smartphone
Als je een smartphone beschikbaar stelt voor je werknemers, kunnen ze zichzelf gemakkelijk filmen, waar ze ook aan het werk zijn. Je hebt bijna geen locatiebeperkingen meer. Telewerken, op een werf, in een co-working space of zelfs op een externe locatie.
Enkele extra’s:
- Vergeet je telefoon niet op te laden.
- Zorg dat je voldoende vrije ruimte hebt op je toestel.
- Maak alle opnames op dezelfde dag voor een consistente belichting.
- Sla je video's op een harde schijf of in je cloudomgeving op.