Professioneel fotograferen met je smartphone: vijf tips

14 November 2022 Tech 2 min
Professioneel fotograferen met je smartphone: vijf tips
Photo by Rebecca Harris on Unsplash

Beelden zijn essentieel in je marketing. Foto’s op je website, Google Bedrijfsprofiel of socialemediakanalen tonen je potentiële klanten wie je bent en bepalen de uitstraling van je merk, diensten en producten. Wil je je bedrijf presenteren met de juiste foto's of video's? In dit artikel lees je hoe je professionele beelden van topkwaliteit kan schieten om je marketing een stuk interessanter te maken. Gewoon met je smartphone!

Je smartphone als ultiem cameragereedschap

Wanneer je beslist om zelf marketingfoto's te maken, is het van groot belang dat die een hoge kwaliteit hebben. Alleen met professionele beelden komt de hoge standaard van je bedrijf tot zijn recht. Hier volgen enkele tips om de beste resultaten te bereiken.

1. Zorg voor een goed uitgeruste smartphone 

Hoewel je professionele foto’s prima met een smartphone kan maken, heb je wel een model nodig met een goede camera (minstens 12 MP). De huidige topsmartphones uit de iPhone 14-serie of de Samsung Galaxy S22 beschikken over geweldige fotografische functionaliteiten die veel professionele camera's evenaren. Zo is de iPhone 14 Pro Max voorzien van drie lenzen: normaal, zoom en ultragroothoek. Maar dat geldt ook voor veel Samsungs. Op de Samsung Galaxy vind je dan weer veel meer fotografie modi zoals de Food Mode, om de belichtingshoek, sluitertijd en andere instellingen snel en eenvoudig af te stellen. 

2. Gebruik de juiste accessoires

Een van de belangrijkste en tegelijk ook moeilijkste zaken om professionele beelden te maken, is een goede beheersing van stabiliteit en licht. Investeer daarom in accessoires die je daarbij kunnen helpen, zoals een ministatief of een goed reflectiescherm. Een reflectiescherm beperkt sterke schaduwen en zorgt voor een gelijkmatige belichting, die ook de kleinste details van je foto eruit laten springen. Met een statief zorg je dan weer voor een stabieler beeld, wat het makkelijker maakt om een vaste hoek en stijl voor je foto’s te gebruiken. Deze hulpmiddelen zijn doorgaans een goedkope investering waar je gegarandeerd de vruchten van plukt.

3. Neem de tijd om je camera goed in te stellen

Als je smartphonecamera verkeerd is afgesteld, dan zullen je professionele foto’s nooit de hoogste kwaliteit behalen. De voornaamste zaken die je goed moet afstellen zijn de witbalans, de flits, de HDR en de focus. 

  • De witbalans regel je het best af op basis van de lichttemperatuur van je opstelling. Gebruik je kunstlicht of zonnig daglicht? Dan heb je een heel andere witbalans nodig.
  • Een flits gebruik je beter niet, want dat is geen krachtige lichtbron. Bij de nieuwste iPhones, die gebruik maken van TrueTone-technologie, geeft de flits zelfs rare effecten op je foto’s. Natuurlijk licht of speciale smartphone lampjes werken meestal veel beter om je onderwerp bij te lichten.
  • Ook HDR schakel je beter uit, want dit effect maakt je foto matter, vlakker en wit.
  • Vergeet voor je de foto maakt niet op de focusknop te tikken, want zo kan je je onderwerp scherper uitlichten. 

Hoe je al deze genoemde instellingen precies aanpast, kan per type smartphone wel verschillen. 

4. Voorzie handige fotobewerkingsapps 

Een professionele foto valt of staat met de juiste bewerking. De meeste smartphones beschikken over heel wat ingebouwde bewerkingsfuncties, maar met een aparte bewerkingsapp heb je doorgaans alles wat je nodig hebt om je foto’s er helemaal te laten uitspringen. Zowel in de Apple store als Google Play vind je een ruime keuze aan apps van derden. Adobe Lightroom is bijvoorbeeld handig voor productfotografie: met gebruiksvriendelijke tools zoals schuifknoppen en presets kan je de foto’s volledig naar wens aanpassen. Dankzij Photoshop Express heb je dan weer dezelfde fotobewerkingsfuncties op je telefoon als de desktopversie.  

5. Zorg voor een aangename achtergrond

Tenslotte is het belangrijk om een onaantrekkelijke achtergrond te vermijden, want die doet afbreuk aan je beeldkwaliteit. Omlijst je onderwerp met een serene, eenvoudige en aangename omgeving om de professionele uitstraling te benadrukken. 

Mobitel is Samsungpartner en Apple Authorized Reseller

Leren hoe je goede foto's maakt met je smartphone loont dus ook in je marketing. Wil je investeren in zakelijke mobiele toestellen voor je business? Als Apple Authorized Reseller en partner van Samsung staan onze gecertificeerde medewerkers altijd voor je klaar om je zakelijke (mobiele) omgeving efficiënt in te richten. Wij voorzien je dan ook graag van professioneel advies op maat.

Meer weten over professioneel fotograferen met je smartphone?

Neem vrijblijvend contact op

Lees ook:

Meer efficiëntie en productiviteit voor field medewerkers
Waarom de Z Fold 3 en Z Flip 3 echte B2B tools zijn
Vlaamse Milieumaatschappij: “Vlekkeloze omzetting smartphonevloot”