Apple’s Lockdown Mode: de nieuwe beveiligingstool tegen gerichte cyberaanvallen

18 July 2022 Apple 3 min
Apple’s Lockdown Mode: de nieuwe beveiligingstool tegen gerichte cyberaanvallen

Binnenkort hoef je je niet langer druk te maken over doelgerichte cyberaanvallen, want Apple introduceert een nieuwe beveiligingsfunctie die gesofisticeerde spyware afweert: de Lockdown Mode. De nieuwe functie is volledig gratis en best wel opvallend, want de modus stelt je Apple-device veilig door heel wat functionaliteiten in te perken. Ontdek in dit artikel alles over wat de nieuwe vergrendelingsmodus doet, hoe je deze functie inschakelt en wanneer de modus precies van pas komt.

Wat betekent Apple’s ‘beveiligde modus’?

De nieuwe Lockdown Mode van Apple mag je best letterlijk nemen. Eens je de beschermende modus inschakelt op je iPhone, iPad of Mac, worden de beveiligingsinstellingen meteen gewijzigd en worden bepaalde communicatiefuncties zelfs geblokkeerd. Heel wat inkomende en uitgaande zaken zijn daardoor tijdelijk dus niet mogelijk, maar zo is je toestel wel aanzienlijk beter opgewassen tegen een cyberaanval.

Gesofisticeerde spyware

Spyware is de laatste tijd volop in het nieuws, met in het bijzonder Pegasus. Die spionagesoftware werd ontwikkeld door een Israëlisch technologiebedrijf en geeft hackers de mogelijkheid om volledige controle te krijgen tot de software van je apparaten, zonder dat je ook maar iets doorhebt. Je hoeft nu niet meteen ongerust te zijn, want dergelijke aanvallen met Pegasustechnologie worden slechts door een kleine groep mensen uitgevoerd om activisten, journalisten, politici, diplomaten en oppositieleden te bespioneren. Voor de meeste mensen is dat dus gelukkig geen alledaagse dreiging.

Ultieme bescherming gericht op kleine groep gebruikers

Apple neemt het nieuws over de Pegasus-software alvast heel ernstig. Met de nieuwe baanbrekende isolatiemodus tonen ze dat ze er serieus werk van maken om alle gebruikers ook tegen uiterst zeldzame en geavanceerde cyberaanvallen te beschermen. De Lockdown Mode is binnenkort dus beschikbaar voor iedereen… Maar in de praktijk is ze eigenlijk slechts voor een klein aantal gebruikers echt nuttig, in het bijzonder gebruikers die vaak het doelwit zijn van spyware, vanwege de rol die ze vervullen in de maatschappij. Als je dus een opmerkelijk persoon bent of in een situatie verkeert waarin je je kwetsbaar of vatbaar voelt voor aanvallen, dan is de vergrendelingsmodus iets voor jou.

Hoe de Apple Lockdown Modus aanzetten?

De vergrendelingsmodus is standaard uitgeschakeld op je Appletoestel, maar je kan de modus wel op elk moment activeren via de privacyopties in de (systeem)instellingen. Wanneer je de vergrendelingsmodus daar inschakelt, zal de modus meerdere functionaliteiten van je iPhone, iPad of Mac-computer uitschakelen en je toestel (tijdelijk) in een soort lockdown brengen: onbekende nummers worden geblokkeerd, het merendeel van bijlagen in berichten wordt tegengehouden, functies als previewlinks werken niet langer en ook surfen op het web ziet er tijdelijk anders uit, omdat bepaalde complexe technologieën (zoals JavaScript) tegengehouden worden. Allemaal beperkingen om je toestel extra te beschermen en spyware onklaar te maken.

Wanneer kan je de Apple vergrendelingsmodus aanzetten?

De extra, optionele beveiligingsfunctie kan je vanaf dit najaar aanzetten voor alle toestellen die op iOS 16, iPadOS 16 of mac OS Ventura draaien. De belangrijkste platformen, dus. Wellicht volgen er binnenkort wel al publieke bèta's van de updates. Dat betekent dat wanneer je bent aangemeld als gebruiker voor Apple’s bètaprogramma voor ontwikkelaars, je de Lockdown Mode gewoon nu al op je toestel kan uitproberen. Houd er dan wel rekening mee dat de functie (nog) niet helemaal perfect werkt. Of ook Android het voorbeeld van Apple zal volgen en of de functie uitgebreid kan worden, is momenteel nog een vraagteken.

Mobitel is Apple Authorized Reseller

De hardware, software, devices en diensten van Apple geven je medewerkers alle middelen in handen om waar dan ook hun werk veilig uit te voeren. Als Apple Authorized Reseller staan wij garant voor het aanbieden van een totaaloplossing over het implementeren van Appleproducten in je organisatie. Ben je nog op zoek naar meer informatie over de nieuwe Apple Lockdown Mode of wil je investeren in Apple devices voor je business? Dan zijn wij de uitgelezen partner.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op

Lees ook:

Waarom de Z Fold 3 en Z Flip 3 echte B2B tools zijn
Aertssen: “Mobitel betekent voor mij ontzorging rond mobiele telefonie”